Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Drob de miel: o rețetă tradițională pe care să o pregătești pentru masa de Paște

Așa cum știm cu toții, Sărbătorile Pascale sunt de neconceput fără preparatele tradiționale din carne de miel, fără pască cu împletituri din aluat, ouă roșii și cozonac. Pe lângă friptura de miel la cuptor, drobul de miel este de departe vedeta mesei de Paște. Acest aperitiv tradițional face deliciul meselor de Paște ale românilor și cu siguranță îți aduce cele mai gustoase amintiri din copilărie. 

Dacă e să vorbim despre tradiții culinare românești, Paștele este cu adevărat un moment de care se leagă multe preparate specifice, iar drobul este unul dintre ele. Acest aperitiv tradițional în jurul căruia se strânge întreaga familie în ziua de Înviere nu doar că este delicios, ci este încărcat și de simboluri religioase. Și cum ne apropiem cu pași repezi de Sărbătorile de Paște, am considerat că este momentul ideal să gătim împreuna rețeta de drob de miel tradițională. Descoperă în continuare cum se face drobul de miel ca la carte, după rețeta din Ardeal!

Ingrediente pentru drob de miel 

În lista de ingrediente de mai jos vei regăsi cantitățile potrivite pentru 10-12 porții de drob de miel, însă acestea pot fi adaptate în funcție de numărul membrilor familiei de la masa de Paște. În magazinul Profi vei găsi toate ingredientele de care ai nevoie pentru această rețetă, așa că dacă te îndrepți spre supermarket, trebuie să știi că pentru rețeta de drob de miel vei avea nevoie de următoarele: 

  • 600 g de organe de miel precum ficat, inimă, plămâni, rinichi și splină (dacă vei dori prepararea unei cantități mai mari, poți completa rețeta cu ficat de pui, în lipsa celui de miel); 
  • 2 legături de ceapă verde; 
  • 2 legături de usturoi verde; 
  • 1 ceapă mică; 
  • 4 ouă fierte tari, decojite; 
  • 4 ouă crude; 
  • 1 legătură de pătrunjel verde; 
  • 2 legături de mărar verde; 
  • 1 lingură de ulei din gama Proxi
  • 80 g de unt cu 80% grăsime; 
  • sare și piper, după gust; 
  • prapure de miel (opțional, întrucât poți găti și drob de miel fără prapure). 

Ceapa și verdețurile pentru rețeta de drob de miel ardelenesc pot fi achiziționate din gama Proaspete de la noi a noului Profi, dacă dorești să te bucuri de gustul și aromele autentice ale legumelor românești.

Drob de miel cu ou

Cum se prepară drobul de miel după rețeta ardelenească? 

Ai deja toate ingredientele din gama de produse Profi? Atunci cu siguranță ești pregătit să gătim împreună rețeta de drob de miel cu verdeață, în stil ardelenesc. Descoperă în continuare etapele de preparare ale acestui aperitiv tradițional! 

Pregătirea ingredientelor pentru drob 

Pentru început, organele de miel se vor curăța de cheagurile de sânge și pielițe, apoi se vor tăia în bucăți mici. Prapurele de miel, în cazul în care îl folosești, se va spăla delicat și se va păstra într-un castron cu apă până te vei ocupa de restul ingredientelor. Ceapa mică se va toca mărunt, în timp ce ceapa și usturoiul verde se spală bine și se toacă rondele, în timp ce vei colecta separat partea albă și cea verde, de care vei avea nevoie mai târziu. 

Se încinge apoi pe foc mediu o tigaie încăpătoare, se adaugă uleiul și 60 de grame de unt. Când untul s-a topit, se adaugă partea albă a cepei și a usturoiului, călindu-le la foc domol până când acestea se înmoaie. Când ceapa și usturoiul s-au înmuiat, se vor adăuga în tigaie și organele de miel, începând cu inima. După 2-3 minute se vor adăuga plămânii și splina, iar după alte câteva minute se vor pune și rinichii, iar la final ficatul, care nu are nevoie de mai mult de 4-5 minute pentru a se găti. Se călesc organele și apoi se lasă să se răcească. 

Prepararea compoziției pentru drob 

Se vor trece apoi organele de miel călite prin mașina de tocat, urmând a le colecta într-un castron încăpător, în care se va adăuga și ceapa călită, alături de usturoiul călit și de tot untul topit care a rămas în tigaie. Se pornește apoi cuptorul și se setează la 180 de grade Celsius, asta dacă te întrebai la câte grade se coace drobul de miel. 

Peste ingredientele din bolul cu carne tocată se vor adăuga frunzele tocate de ceapă și usturoi verde, apoi și pătrunjelul cu mărarul tocate fin. Se amestecă totul, apoi se adaugă pe rând ouăle crude, unul câte unul, amestecând după fiecare, până ce obții o compoziție cu o textură păstoasă. Condimentează apoi compoziția de drob de miel cu sare și cu piper, după gust. 

Montarea drobului în forma de copt 

Odată ce compoziția de drob de miel este pregătită, se va unge cu puțin unt o formă de copt lungă. În cazul în care folosești prapure, se poate tapeta complet cu acesta forma în care urmează să coci drobul de miel. Marginile prapurelui se vor răsfrânge spre exterior și apoi se va acoperi întreaga compoziție cu acestea, la final. Dacă prapurele este mic, atunci acesta se va utiliza pentru a acoperi drobul înainte de a-l da la cuptor. 

Se distribuie jumătate din compoziția de drob de miel în forma de copt, după care se va presa și se va nivela bine cu o spatulă. Se aranjează deasupra compoziției ouăle fierte tari, pe lungime. Apoi se adaugă în forma de copt și restul compoziției, presându-se bine, pentru a nu rămâne goluri în formă. Se nivelează deasupra și se acoperă drobul de miel cu prapurele. În cazul în care prepari drob de miel fără prapure, poți distribui pe deasupra untul rămas. 

Coacerea drobului de miel 

Nu știi care este temperatura de coacere pentru drob de miel? Ei bine, acesta se va da la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. Cât se ține drobul la cuptor? Pentru aproximativ 45-50 de minute. În final, vei observa că de jur împrejur, drobul nu mai aderă de pereții formei și s-a rumenit frumos pe deasupra. Se lasă să se răcească în forma de copt, apoi se consumă rece, de la frigider, alături de alte antreuri festive, brânzeturi și verdețuri.

Drob de miel cu ou pe pat de salata verde si rosii


Sperăm că am reușit să-ți facem poftă de acest drob de miel ardelenesc și că masa de Paște va fi ocazia ideală pentru a-i surprinde pe cei dragi cu unul dintre cele mai gustoase preparate tradiționale. Descarcă-ți aplicația Profi pentru a beneficia de cele mai bune oferte la ingredientele pentru drob de miel, dar și pentru alte rețete delicioase pe care le poți pregăti pentru Sărbătorile Pascale!

Articole care se regăsesc în categoria Cina

Orez cu ciuperci: 3 rețete simple și gustoase

28 noiembrie 2022

Înainte de perioada sărbătorilor, în care ne vom bucura de mese îmbelșugate cu fripturi, piftie și cozonac, majoritatea dintre noi ținem post. Însă acest lucru nu înseamnă că mâncarea din postul Crăciunului trebuie să fie mai puțin gustoasă sau mai săracă în substanțe nutritive. Din contră, există o mulțime de rețete de post de-a dreptul […]

Citește mai mult

Ciuperci umplute la cuptor: Un aperitiv elegant pentru o cină specială

16 noiembrie 2023

Găzduirea unei cine speciale poate fi o sarcină plină de provocări, însă cu rețetele potrivite succesul este garantat. Și când spunem rețete potrivite, gândul ne zboră la varietatea de aperitive sofisticate și savuroase, care pot aduce o notă excelentă meselor de sărbătoare și nu numai. Dacă tot a venit vorba de aperitive gustoase, astăzi ne-am propus să […]

Citește mai mult

Rețete de sarmale: 3 rețete tradiționale românești

22 noiembrie 2022

Sarmalele sunt, poate, cele mai apreciate mâncăruri tradiționale românești și sunt puțini aceia care ar refuza o porție de sarmale gustoase, cu smântână și o mămăliguță alături. Deși rețetele de sarmale sunt considerate tradiționale în țara noastră, aceste preparate își au rădăcinile în Imperiul Otoman, mai cu seamă că termenul de „sarma” provine din turcescul […]

Citește mai mult

Delicii crocante: 3 rețete de cartofi dulci prăjiți

17 noiembrie 2023

Știm că preparatele prăjite nu sunt cel mai bun aliat al siluetei și nu sunt nici cele mai sănătoase opțiuni pe care le poți integra în meniul zilnic. Însă, din când în când, tuturor ni se face poftă de cartofi prăjiți, pe care să-i savurăm alături de cele mai bune preparate din carne, fie că […]

Citește mai mult

Tocăniță de cartofi: Rețeta delicioasă de post

28 noiembrie 2022

Fie că ai în plan să măreşti lista rețetelor de post cu care deja te-am obișnuit, fie că dorești o garnitură gustoasă pentru chifteluțe, carne la grătar sau cârnați, rețeta de tocăniță de cartofi este una cu adevărat delicioasă. Această rețetă de mâncare de cartofi este una simplă și rapidă şi va intra în “repertoriul […]

Citește mai mult

Coaste de miel la cuptor: 3 rețete delicioase pentru masa de Paște

28 martie 2023

Sărbătorile de Paște se apropie cu pași repezi, așa că nu este deloc de mirare că toate gospodinele se întrec, care mai de care, în prepararea celor mai gustoase rețete cu carne de miel, fie că vorbim despre ciorbă de miel, drob de miel, stufat de miel sau friptură de miel la cuptor. Acesta este […]

Citește mai mult

Mâncare de spanac cu usturoi: 3 rețete simple și gustoase

16 martie 2023

Oricând îți dorești o masă de prânz sau o cină simplă, bogată în vitamine și care se prepară extrem de simplu, mâncarea de spanac cu usturoi este răspunsul! Deși de cele mai multe ori mâncarea de spanac este de post, vei observa că va ieși incredibil de cremoasă și de gustoasă. Iar dacă nu ții […]

Citește mai mult

Ardei umpluţi cu orez: O rețetă de post ușor de preparat

22 noiembrie 2022

Ușor, ușor, ne apropiem de postul Crăciunului, așa că nu vedem un moment mai bun de a trece în revistă o rețetă de post cu o savoare fantastică. Este vorba despre rețeta de ardei umpluți cu orez, ciuperci și alte legume delicioase de sezon. Acești ardei umpluți de post sunt extrem de gustoși și de […]

Citește mai mult

Paste cu creveți: 3 rețete simple și gustoase

16 iunie 2023

Iubitorilor de paste și fructe de mare, acest articol vă va încânta simțurile culinare! În ultimii ani, pastele cu creveți au devenit o opțiune populară pentru mesele de zi cu zi sau pentru ocazii speciale. Această combinație delicioasă și ușor de preparat poate fi adaptată la preferințele culinare ale fiecăruia, oferind o mulțime de opțiuni […]

Citește mai mult

Ficăței de pui cu ceapă la tigaie: rețeta pas cu pas

17 ianuarie 2023

Suntem siguri că dacă deja ai parcurs o parte din rețetele noastre de pe blog ai observat că ne plac la nebunie rețetele cu pui, de la frigărui de pui și până la aripioare de pui la cuptor. Ei bine, la fel de apetisante pentru noi sunt și organele de pui, în special ficățeii, așa […]

Citește mai mult