Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Iată ce ingrediente trebuie să se regăsească pe lista de cumpărături:

  1. 3 kg de vinete;
  2. 1,5 kg de ardei capia sau un amestec de ardei gogoșari;
  3. ½ kg de zarzavat (2 morcovi, 1 pătrunjel, 1 păstârnac și o țelină);
  4. ½ kg de ceapă
  5. 500 ml de ulei de floarea soarelui;
  1. 1 litru de bulion de roșii sau roșii pasate;
  2. 4 lingurițe de sare;
  3. 2 lingurițe de piper boabe sau măcinat;
  4. 2 foi de dafin.

Zacuscă de vinete: Rețeta pas cu pas

Pe lângă multitudinea de compoturi, dulcețuri și murături, orice gospodină știe că sezonul de toamnă este sinonim și cu rețetele de zacuscă tradiționale. Putem să spunem chiar că zacusca este cel mai îndrăgit preparat conservat pentru iarnă în bucătăria tradițională românească. Și cum începutul de toamnă are tendința de a aduna pe masa ta din cămară toate ingredientele necesare pentru zacuscă, ne-am gândit să te inspirăm în articolul de astăzi cu o delicioasă zacuscă de vinete după rețeta clasică ce conține ardei copți.

Deși suntem siguri că rafturile supermarketurilor te tentează cu cele mai apetisante borcane de zacuscă de vinete, te asigurăm că gustul și aromele rețetei tradiționale de zacuscă rar pot fi simțite în borcanele de zacuscă din comerț. Desigur, nu punem la îndoială calitatea produselor, însă acel strop de dragoste pe care-l adaugi în mâncare atunci când o prepari pentru cei dragi cu siguranță nu poate fi cumpărat de pe raft.

Zacusca de vinete este, într-adevăr, o lucrare laborioasă care necesită timp și energie. Însă aromele acestui preparat vor merita mai mult ca sigur timpul investit în pregătirea acestei conserve pentru iarnă. Iată cum poți prepara cea mai bună zacuscă de vinete după rețetele vechi din cărțile de bucate!


Ingrediente pentru rețeta de zacuscă de vinete cu ardei copți


Din ingredientele din lista de mai jos, vei obține aproximativ 14 borcane de 350 ml de zacuscă de vinete, însă poți adapta cantitățile în funcție de numărul borcanelor pe care vrei să le depozitezi în cămară pentru iarnă. Înainte de a te îndrepta spre cel mai apropiat magazin Profi.

ardei capia


Mod de preparare al rețetei de zacuscă cu vinete și ardei copți

Deja ai analizat toate produsele Profi și ai achiziționat toate ingredientele de care aveai nevoie pentru această rețetă de zacuscă de casă? Atunci, te poți considera pregătită să începi prepararea zacuștei. Pentru început, trebuie să știi că prepararea acestei rețete implică două etape importante: coacerea vinetelor și a ardeilor, respectiv gătirea propriu-zisă a zacuștei. Îți recomandăm să începi rețeta de zacuscă de vinete cu o seară înainte, dedicată exclusiv coacerii legumelor, așa cum am procedat și noi.


Coacerea vinetelor și a ardeilor pentru zacusca de vinete


Așadar, vom începe rețeta de zacuscă de vinete și ardei copți prin coacerea legumelor. Noi am ales să le coacem pe aragaz, la foc deschis, așezate pe plăci metalice. Odată ce s-au copt, curăță vinetele de coajă și așază-le în strecurătoare. Este indicat să le lași acolo până ziua următoare, pentru a se scurge tot lichidul în castron.

Și ardeii se vor coace asemenea vinetelor, așezați pe o tablă metalică sau pe sită din metal. La câteva minute, ardeii trebuie întorși de pe o parte pe alta, căci trebuie să se înmoaie bine și să aibă urme de arsură. Ardeii copți fierbinți se vor scoate într-un vas, se vor presăra cu sare și se vor acoperi cu un capac, pentru a se crea abur sub acesta. Ardeii se vor lăsa la răcit și apoi se vor curăța mult mai ușor. Se îndepărtează și cotorul, alături de semințe, iar pulpa ardeilor se taie în fâșii lungi.


Pregătirea ingredientelor pentru rețeta de zacuscă cu vinete și ardei copți


Ziua următoare, după ce vinetele au apucat să se scurgă bine, nu mai rămâne decât să-ți pregătești toate ingredientele, respectiv ceapa, zarzavatul, vinetele scurse și ardeii copți. Prin urmare, nu mai ai decât să cureți zarzavatul, să toci vinetele și să dai ardeii copți și ceapa prin mașina de tocat. De asemenea, să-ți pui la îndemână bulionul sau pasta de tomate, alături de ulei și de condimente.

Dă zarzavatul pe răzătoarea mare și călește într-o cratiță cu 100 ml de ulei, la foc mic. Prin călire, legumele devin mai dulci și mai aromate. Când acestea s-au înmuiat, toarnă 100 ml de apă peste ele și lasă-le să fiarbă încet, pentru a se înmuia bine. Totul durează circa 10-15 minute.


Fierberea zacuștei de vinete cu ardei copți


Alege o cratiță mare și așaz-o pe un disc metalic, la foc mediu spre mic. Toarnă în ea uleiul de floarea soarelui rămas și pune la călit ceapa dată prin mașina de tocat. Lasă ceapa să se călească până când devine sticloasă. Pune apoi în cratiță și ardeii copți tocați, după care adu din nou zacusca la punctul de fierbere, la foc mic, timp în care amesteci frecvent.

Urmează apoi și zarzavaturile călite, după care amestecă din nou până ce compoziția pentru zacuscă a început din nou să clocotească. Adaugă apoi și vinetele tocate, alături de bulion sau paste de roșii. Imediat după vinete și bulion adaugă și piperul, alte 2 lingurițe de sare și foile de dafin. Te întrebi cât se fierbe zacusca? Începând de acum, zacusca de vinete trebuie să fiarbă timp de 60 de minute la foc mic, însă va trebui amestecată continuu, pentru a nu se lipi de fundul cratiței.


Îmbutelierea și servirea zacuștei de vinete


Când deja începe să se aleagă uleiul la suprafața zacuștei de vinete cu ardei copți, poți stinge focul de sub cratiță. Când s-a răcorit suficient, o poți transfera în borcanele sterilizate și poți înfileta capacele. Borcanele calde cu zacuscă de vinete pot fi învelite bine cu o pătură și lăsate să se răcorească treptat, pentru câteva ore, urmând ca mai apoi să fie depozitate pe rafturile din cămară.

Desigur, o mică porție de zacuscă o poți mânca de îndată, pe felii de pâine proaspătă sau prăjită. Va avea un gust și o aromă senzațională! Și vestea bună este că te vei putea bucura de aceste arome pe tot parcursul sezonului rece.

zacusca de vinete pe felii de paine


Sfaturi pentru o zacuscă de vinete tradițională de excepție

Acum, că știi care sunt principalele etape de preparare a rețetei de zacuscă de vinete pentru iarnă, mai avem pentru tine și o serie de sfaturi de urmat pentru a obține cea mai gustoasă zacuscă de vinete. Iată ce trebuie să ai în vedere:

  • prepară zacusca în două etape, în așa fel încât vinetele să poată sta la scurs până în momentul preparării;
  • alege întotdeauna legume proaspete, din surse sigure, care să te ajute să obții gustul autentic al rețetei de zacuscă tradițională; de pildă, în gama Proaspete de la noi, marca Profi, vei găsi legume cu gustul natural 100% românesc din cele mai bune soiuri crescute cu grijă de producători renumiți din România.
  • este de preferat să alegi ardeii capia sau gogoșarii pentru zacusca de vinete, căci aceștia sunt mult mai cărnoși și mai dulci decât cei galbeni;
  • zacusca de vinete se fierbe într-o cratiță largă, pentru a avea o suprafață mare de evaporare. De asemenea, reține că oala nu se va așeza direct pe flacără, ci pe un disc și că trebuie gătită la foc mic.
  • zacusca trebuie amestecată constant și energic în timpul fierberii, însă ai grijă că stropește foarte tare, motiv pentru care trebuie să fii atentă;
  • nu coace vinetele sau ardeii la cuptor, ci pe flacăra de la aragaz sau pe grătar, în curte; nu au niciun gust vinetele coapte în cuptor.

zacusca de vinete

Știm că o astfel de rețetă presupune timp, răbdare și dedicare, însă nimic nu va putea înlocui gustul autentic și incredibil de aromat al acestei zacuște de vinete cu ardei copți. Și pentru că ne dorim să folosești cele mai bune ingrediente, te sfătuim să-ți descarci aplicația Profi și să profiți de super promoțiile la legume și alte produse necesare obținerii celei mai bune zacuște de vinete. Îți promitem că vei găsi în magazinele noastre toate ingredientele de care ai nevoie pentru o zacuscă de vinete mai mult decât PROFI!

Articole care se regăsesc în categoria Aperitive

Ștrudel cu ricotta și spanac

08 martie 2022

Aveam în frigider o cutie de ricotta și în congelator niște frunze de spanac congelate așa că mi-am zis să le combin. Și bine am făcut pentru că ștrudelul a fost devorat în mai puțin de o zi. Preparare:

Citește mai mult

Bastonașe crocante de avocado

08 martie 2022

Aceste bastonașe crocante de avocado sunt pur și simplu o nebunie de gust!! Nu m-am înțeles bine cu acest fruct mult timp, deși știu că este extrem de sănătos. Însă, de la o vreme, am început să îl cumpăr și să îl mănânc foarte des, chiar de 2-3 pe săptămâna. De obicei în salate, guacamole, […]

Citește mai mult

Muffins cu mazăre și prosciutto

08 martie 2022

Se pot servi ca aperitiv și se fac rapid foc. Mie mi se pare că aduc mult la gust cu pizza 🙂 Preparare: Topim untul și îl lăsăm să se răcească. Amestecăm făină cu praful de copt. Tăiem prosciutto/ șuncă/ salam în pătrățele mici și fierbem mazărea, dacă folosim mazăre proaspătă, și o lăsăm să […]

Citește mai mult

Tarta dulce de cartofi și migdale

08 martie 2022

Știu că e mai bizară combinația dar e neașteptat de bună tarta asta. Se face rapid de tot și măcar o dată încercată, zic eu că merită. Preparare: Curățăm cartofii, îi tăiem cubulețe și îi punem la fiert După ce s-au fiert (30 minute) îi scurgem și îi mixam cât sunt calzi cu zahărul Adăugăm […]

Citește mai mult

Ouă umplute: 5 rețete simple și gustoase

22 decembrie 2022

Nu știm despre tine, dar noi suntem mari amatori de ouă umplute și cu greu ne abținem să nu le pregătim mai des. Vorba aceea, conțin destul de multe calorii pentru niște preparate atât de micuțe. Iar dacă mai vorbim și despre rețeta clasică de ouă umplute, cea cu maioneză, atunci cu siguranță vorbim despre […]

Citește mai mult

Idei de antreuri festive pentru masa de Crăciun

23 noiembrie 2022

Zilele de sărbătoare ne fac întotdeauna să ajungem la concluzia că ideile de antreuri pentru mesele festive nu prisosesc niciodată. Și asta pentru că ne dorim și alte delicii pe masa de Crăciun în afară de clasica salată de boeuf. Acesta este și motivul pentru care articolul de astăzi este dedicat antreurilor festive pentru masa […]

Citește mai mult

Canapé (minitartine) cu mousse de prosciutto cotto

08 martie 2022

Preparare: Mixăm la robot toate ingredientele din rețetă în afară de măsline. Cu ajutorul unui spritz decorăm câteva triunghiuri de pâine și le decorăm cu feliuțe de măsline verzi.

Citește mai mult

Rețeta clasică de salată de icre cu ceapă pentru un aperitiv delicios

20 noiembrie 2023

Nu știm dacă printre cititori există iubitori ai preparatelor din pește, însă noi le îndrăgim și le gătim ori de câte ori avem ocazia. Mai mult decât atât, chiar ne-am răsfățat de curând cu o delicioasă saramură de pește, gătită ca în Dobrogea și avem de gând să pregătim pentru cină și pește la cuptor, aromat cu […]

Citește mai mult

Ruladă cu cremă de brânză

08 martie 2022

Aveam prin frigider niște brânză Philadelphia și cum eu nu o mănânc goală că nu-mi place am zis s-o bag într-o ruladă. E rapidă și bună Preparare: Facem un sos bechamel din unt, făină, lapte, astfel Topim untul la foc mic Adăugăm toată făină și amestecăm să nu se formeze cocoloașe; apoi adăugăm laptele rece […]

Citește mai mult

Spicy crunchy mozzarella

01 martie 2022

Preparare: Cașcavalul se rade pe răzătoarea mare și se amestecă cu usturoiul și boiaua, eu am mai adăugat și jumătate de linguriță de pesmet fin ca să o pot întoarce ușor cu paleta. Adăugăm mixul obținut într-o tigaie teflonată încinsă și neunsa cu nimic. Îl zgalțaim puțin și apoi presăm bine bine cu paleta și […]

Citește mai mult