Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Ingrediente

  1. 2 kg de pește (crap, caras, păstrăv, roșioară, etc);
  2. sare și piper măcinat, după gust;
  1. puțin mălai (dacă prăjești peștele în tigaie);
  2. ulei pentru prăjit

Ingrediente pentru saramură

  1. 6 roșii mari și zemoase;
  2. 2 ardei grași;
  3. 4 ardei kapia;
  4. 4 ardei bulgărești;
  5. 1 ardei iute (opțional);
  6. 400 ml de suc de roșii sau 100 g de pastă concentrată de roșii;
  1. sare și piper boabe;
  2. 4 foi de dafin;
  3. 2 crenguțe de cimbru;
  4. 2 căpățâni de usturoi;
  5. mărar verde și ceapă verde (opțional).

Saramură de pește: Cum se face acest deliciu culinar

Populară în multe zone ale țării, însă tradițională în Dobrogea, saramura de pește este unul dintre cele mai savuroase și ușor de preparat delicii culinare. Chiar dacă rețetele diferă de la o regiune la alta, la fel și ingredientele sau tipul de preparare termică a peștelui, saramura combină ideal gustul peștelui proaspăt și savoarea legumelor și ierburilor aromatice.

Dacă nu ai avut prilejul să-ți răsfeți până acum papilele gustative cu o saramură de pește ca la carte sau dacă nu ai preparat niciodată această rețetă, am pregătit pentru tine în rândurile de mai jos toate ingredientele de care ai nevoie pentru acest preparat, dar și modul de preparare după rețeta tradițională dobrogeană. Iată, așadar, cum poți prepara saramura de pește perfectă, ca la malul Dunării!

Ingrediente pentru saramura de pește dobrogeană

Din lista de ingrediente de mai jos vor rezulta 6-8 porții delicioase de saramură de pește, gata să sature toți pofticioșii din familie. Iată ce trebuie să treci pe lista pentru supermarket dacă vrei să gătești o saramură de pește cu iz tradițional!

Aruncă o privire în revistele Profi și mergi la cel mai apropiat magazin Profi pentru a te asigura că vei cumpăra cele mai bune ingrediente pentru rețeta de saramură de pește. În gama de produse Profi, te așteaptă cele mai bune ingrediente, dar și cele mai proaspete, iar selecția Proaspete de la noi cu siguranță va reuși să ofere saramurii de pește gustul natural autentic românesc.

peste

Mod de preparare pentru saramura de pește după rețeta tradițională

Ai deja toate ingredientele la îndemână pentru cea mai bună saramură de pește? Dacă da, nu mai rămâne decât să treci la treabă! Dar, la început, descoperă în rândurile de mai jos rețeta de saramură de pește, pas cu pas!

Pregătirea legumelor pentru saramura de pește

Pentru început, spală bine roșiile și ardeii, zvântă-i și coace-i pe plita de la aragaz sau pe grătar. Apoi, decojește-i și lasă-i deoparte. Poți lăsa chiar și urme mici de arsură pe legume, căci acestea vor aduce o aromă specifică saramurii de pește.

Apoi, poți prepara sarmuzac, adică o pastă groasă de usturoi. Curăță căpățânile de usturoi și pune cățeii într-un mojar, cu puțină sare grunjoasă, ulei și puțină zeamă de lămâie. Desigur, pentru sarmuzac nu este obligatorie acreala, așa că poți renunța la zeama de lămâie. Păstrează deoparte patru căței de usturoi pe care îi vei tăia în felii subțiri.

Pregătirea peștelui pentru saramură

Dacă ai cumpărat pește proaspăt, curăță-l bine de solzi și eviscerează-l. Peștii mai mici se vor lăsa întregi, dar cei mari se porționează. Ideal ar fi ca aceștia să fie și filetați. Noi am ales pentru saramura de pește crap, însă poți prepara și saramură de păstrăv sau oricare alt pește îți este pe plac. Rețeta tradițională de saramură lipovenească se face, în general, cu crap, motiv pentru care am decis să alegem acest pește pentru rețeta noastră.

Cea mai bună saramură de pește se obține cu pește copt pe o placă încinsă presărată cu sare, la grătar. Însă dacă nu locuiești la curte, pentru a putea aprinde grătarul, poți alege să prăjești peștele la tigaie, în mod clasic. Așadar, porționează fileurile de pește, asezonează-le cu sare și piper pe ambele părți, tăvălește-le prin mălai sau pesmet, apoi prăjește-le în tigaie, în ulei încins. Scoate apoi bucățile de pește pe șervețele de bucătărie, pentru a absorbi excesul de ulei, și lasă-le deoparte.

peste cu cimbru si rosii

Cum se face saramura de pește

Pune la fiert într-o oală încăpătoare circa 2 litri de apă, alături de câteva boabe de piper, 2-4 lingurițe de sare, după gust, foile de dafin și crenguțele de cimbru. Când apa dă în clocot, adaugă în oală și sucul de roșii, alături de ardeii și roșiile coapte. Lasă totul la fiert 10 minute, apoi stinge focul. Adaugă în saramura pentru pește cei patru căței de usturoi tăiați felii subțiri.

Amestecă bine toate ingredientele, după care pune în oală și bucățile de pește prăjit sau copt, în funcție de caz. Pune capacul și lasă-le în oală pentru 10 minute, timp în care se vor întrepătrunde aromele. Între timp, poți prepara rapid și o mămăligă după rețeta tradițională!

Mod de servire al saramurii de pește după rețeta de la Dunăre

Acum, saramura de pește este gata și se servește fierbinte, alături de o mămăliguță aburindă. În fiecare farfurie, ar trebui să se regăsească bucăți de pește, dar și ardei copți, cu multă zeamă aromată. Presară deasupra mărar verde proaspăt tocat și ceapă verde tocată, iar porțiile de saramură de pește crap vor arăta fabulos și extrem de apetisant.

saramura de peste in tigaie

Așa-i că nu este deloc complicat să gătești o saramură de pește ca la malul Dunării? Dacă atât tu, cât și cei dragi, sunteți amatori ai preparatelor cu pește, nu ezita să-i încânți cu această saramură dobrogeană, plină de savoare și iz tradițional românesc. Vestea bună este că dacă-ți descarci aplicația Profi, vei putea beneficia și de cele mai avantajoase promoții la ingredientele cheie pentru saramura de pește. Mai mult, în gama de vinuri Profi, vei găsi vinul alb perfect pentru a fi servit alături de acest deliciu culinar!

Articole care se regăsesc în categoria Cina

Sufleu de cartofi: O alegere delicioasă pentru prânz sau cină

20 noiembrie 2023

Cartofii sunt aproape de nelipsit din rețetele de la Profi, fiind un ingredient atât de versatil și de delicios atunci când este gătit corespunzător. Și de asta te-am convins încercând rețetele de cartofi noi la cuptor, dar și preparate ceva mai tradiționale precum tocănița de cartofi după rețeta de post sau rețeta de musaca de cartofi cu carne. Și […]

Citește mai mult

Paste quatro formaggi: Rețetă delicioasă pentru toți iubitorii de brânzeturi

17 noiembrie 2023

Facem ce facem și mai dăm o fugă în bucătăria italiană pentru a ne găsi inspirația și a ne diversifica meniul. Doar te-am convins deja că suntem mari iubitori de paste și de tot felul de rețete italienești care ne încântă papilele gustative și ne fac să uităm de diete! Am preparat împreună de la paste […]

Citește mai mult

Rețetă de musaca de cartofi cu carne: Pas cu pas către o delicioasă mâncare tradițională

12 iulie 2023

Ne plac la nebunie rețetele cu cartofi și aromele pe care acestea le răspândesc în bucătărie. Și te-ai convins de asta, căci am gătit împreună cele mai diverse rețete cu cartofi, de la tocăniță de cartofi și până la cartofi noi la cuptor. Însă ce ai spune dacă am combina aromele cartofilor cu gustul inconfundabil al […]

Citește mai mult

Love Pizza

07 februarie 2023

Toată lumea iubește pizza, dar atunci când adaugi un pic de dragoste și muuulte oferte PROFI, parcă plăcerea e și mai mare! Ingrediente: Începem prin a intinde aluatul mai subtire în mijloc și mai gros pe margini, și cum ocazia e una specială, îi dăm o formă de inimă pentru a ne arăta dragostea. Pe […]

Citește mai mult

Gulaș de porc: O mâncare consistentă perfectă pentru zilele răcoroase

20 noiembrie 2023

Ne plac foarte mult preparatele din carne de porc și cu siguranță dacă ne urmărești blogul de rețete de ceva timp ai avut ocazia să descoperi până acum câteva dintre cele mai savuroase rețete, în care carnea de porc este ingredientul principal. Și aici vorbim despre preparate precum scăriță de porc la cuptor, rețeta tradițională de tochitură de […]

Citește mai mult

Rețeta tradițională de tochitură de purcel cu mămăligă

07 decembrie 2022

Dacă ar fi să facem un top al celor mai gustoase și mai populare preparate tradiționale românești, atunci cu siguranță tochitura de purcel cu mămăligă s-ar regăsi printre ele. Fiecare regiune a țării are câte o variantă de preparare a rețetei tradiționale de tochitură de porc și toate sunt la fel de gustoase. Tochitura este […]

Citește mai mult

Stufat de miel: rețeta tradițională pas cu pas

28 martie 2023

Într-un top al celor mai iubite feluri de mâncare de primăvară se află și stufatul de miel. Nici nu credem că există familie care să nu aibă pe masa de Paște și o tavă de stufat de miel, după rețeta tradițională. Această mâncare înăbușită, pregătită fie pe plită, fie la cuptor, în vase bine închise, […]

Citește mai mult

Pulpe de pui la cuptor cu arome mediteraneene: Rețete și secrete

16 noiembrie 2023

Iubești bucătăria mediteraneană și ești mereu în căutarea unor noi rețete delicioase pe care să le încerci? Ce ai spune dacă ai combina textura și gustul cărnii de pui cu aromele mediteraneene, pentru obținerea unor preparate absolut delicioase, perfecte pentru acest sezon? Noi credem că este o idee excelentă, mai ales dacă vrei să pregătești […]

Citește mai mult

Scăriță de porc: două rețete de preparate fragede și aromate

22 noiembrie 2022

Dacă te declari un fan înrăit al cărnii de porc, atunci, în mod cert, una dintre cele mai dragi preparate pentru tine este scărița de porc gătită în fel și chip la cuptor sau pe grătar, în funcție de preferințe. Pentru cei cărora nu le este prea familiar termenul de scăricică de porc, această piesă […]

Citește mai mult

Tobă de casă: rețeta tradițională românească

22 decembrie 2022

Cu toții iubim sărbătorile de iarnă, mai ales că, odată cu tăierea porcului de Ignat, în gospodăriile românești se dă startul unui întreg amalgam de rețete tradiționale apetisante, transmise de generații. Nici nu se apropie bine Crăciunul că în bucătării deja miroase a cârnați de casă cu mirodenii, a sarmale în foi de varză și […]

Citește mai mult