Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

485 mil. Euro pentru accelerarea extinderii retelei Profi

06 aprilie 2021

Mid Europa Partners pregateste un pachet de 485 mil. Euro pentru accelerarea extinderii retelei Profi si refinantarea datoriilor. International Finance Corporation intentioneaza sa aloce 50 mil. Euro pentru un proiect cu 800 de noi magazine Profi pana in 2027

Mid Europa Partners, unul dintre cei mai mari administratori de capital privat din Europa Centrala si de Est, pregateste un pachet de 485 mil. Euro pentru finantarea afacerii Profi, potrivit informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

Proiectul de investitii vizeaza, pe de o parte, extinderea retelei de magazine Profi cu inca 800 de locatii pana in 2027, iar pe de alta parte o refinantare a datoriilor existente.

International Finance Corporation (IFC), parte a grupului Bancii Mondiale, intentioneaza sa aloce un imprumut de 50 mil. Euro pentru proiectul de investitii estimat la 485 mil. Euro, destinat retelei Profi. Sponsorul proiectului de investitii este Mid Europa Partners, fondul de investitii care are in portofoliul sau platforma locala de retail.

Profi Rom Food este operatorul retelei de magazine Profi, retailer cu cea mai mare acoperire geografica din Romania si al treilea jucator ca venituri pe piata de profil, conform datelor facute publice.

La nivelul lunii martie 2021, Profi numara 1404 magazine, care activeaza sub forma a patru formate – Profi Supermarket (cu suprafate de vanzare de 400 metri patrati), Profi City (cu suprafete de vanzare de 220 metri patrati), Profi Loco (cu suprafete de vanzare de 220 metri patrati in mediul rural) si Profi Mini (cu suprafete de vanzare de 121 metri patrati).

Reteaua Profi are aproximativ 17.400 de angajati, fiind unul dintre cei mai mari angajatori din Romania.

Planul de accelerare a cresterii retelei Profi pentru urmatorii 6 ani are in vedere atat achizitia unor operatori de retail mai mici, cat si dezvoltarea organica. Impactul acestuia este asteptat sa se vada in mediul rural si pe segmentul oraselor secundare.

In cadrul planului sau de dezvoltare, Profi are in vedere o extindere a modelului de tip agent, potrivit caruia compania se ocupa de obtinerea locatiei, lucrarile de renovare, design si obtinerea tuturor avizelor necesare pentru functionare, dar in baza unui acord externalizeaza catre un agent partea de administrare a unui magazin de tip Loco din mediul rural, care are in sarcina sa si recrutarea si angajarea personalului necesar.

In acest moment, din reteaua Profi de 1404 magazine un numar de 389 de locatii de tip Loco sunt operate prin acest model de tip agent.

In cele 389 de magazine Profi Loco operate in baza modelului agent lucreaza circa 5400 de oameni, care nu sunt angajati ai Profi.

Planurile de crestere accelerata a retelei Profi vin in contextul in care afacerea de retail s-a dezvoltat exponential in cei patru ani de cand a intrat in portofoliul managerului de capital privat Mid Europa Partners, iar numarul de locatii aproape s-a triplat.

Mid Europa Partners a finalizat achizitia Profi in februarie 2017 de la un alt manager de private equity de talie regionala, Enterprise Investors, dupa o tranzactie in numerar de 533 mil. Euro incheiata cu Enterprise Investors. La acea vreme, Profi avea 515 magazine.

De asemenea, vanzarile Profi s-au dublat in trei ani de la circa 748 mil. Euro la finele anului 2016 pana la 1,5 mld. Euro la finele anului 2019, conform bilanturilor publice ale companiei, iar numarul de angajati s-a dublat in acelasi interval.

Concomitent, extinderea rapida a Profi s-a vazut si in majorarea succesiva a finantarilor contractate de la banci.

Profi Rom Food, compania care opereaza lantul de supermarketuri Profi, a semnat pe 24 aprilie 2020 un acord de finantare prin care majoreaza imprumutul sindicalizat de 1,74 mld. Lei pana la 1,99 mld. Lei (circa 411 mil. Euro, calculat la cursul de schimb al zilei), prin contractarea unei finantari noi de circa 250 mil. Lei (peste 50 mil. Euro).

Sindicatul de banci care a dat banii pentru finantarea planurilor Profi este format din Citibank Europe Plc Sucursala Bucuresti, sucursalele ING Bank de la Londra si Bucuresti, Erste Group Bank AG Viena si subsidiara sa locala BCR, Banca Transilvania si Bancpost (acum, parte din Banca Transilvania), UniCredit Spa Milano si subsidiara sa locala UniCredit Bank Romania, CESKOSLOVENSKA OBCHODNI BANKA Praga (parte a grupului financiar belgian KBC), bancile controlate de catre statul roman CEC Bank si Eximbank, International Investment Bank, Intesa San Paolo Romania, sucursala din Varsovia a Bank of China (Luxemburg), Garanti Bank Romania, BRD Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank International AG Viena si subsidiara locala a grupului austriac si International Bank for Economic Co-operation (IBEC) din Moscova. Pe lista celor 20 de creditori, Unicredit Bank Romania figureaza ca imprumutator pentru facilitatea aditionala acordata Profi.

In afacerea Profi, Mid Europa Partners a intrat prin fondul de investitii Mid Europa Fund IV, dar a atras si co-investitori. Astfel, BERD este actionar in afacerea Profi, in urma unei investitii de 25 mil. Euro prin intermediul Equity Participation Fund, potrivit datelor publicate anterior de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

Mid Europa Partners este un investitor de capital privat care urmareste tichete de achizitie, de regula, in marja de 75 – 200 mil. Euro si companii din Europa Centrala si de Est, cu o valoare de intreprindere intre 100 si 500 mil. Euro, dar cu co-investitori poate ajunge la tranzactii cu mult mai mari. De exemplu, Mid Europa a cumparat in 2016 alaturi de fonduri de investitii ale Cinven si Permira afacerea Allegro Group din Polonia pentru 3,253 mld. Dolari de la Naspers, proprietarul platformei Emag din Romania.

Mid Europa Partners vizeaza achizitia de companii de talie medie, cu pozitii de lider sectorial pe segmente de piata care nu au atins o faza avansata de consolidare, cu potential suficient de atractiv pentru a putea aplica o strategie de crestere rapida pe termen mediu, obtinuta printr-o combinatie de expansiune organica si achizitii de tip bolt-on. 

In cadrul ciclului sau de investitie, managerul de capital regional dezvolta o umbrela de finantare a companiei preluate mobilizand surse variate de capital precum capitalul propriu al fondului atras de la investitori, co-investitori directi in companie si sindicate de banci care sa finanteze direct compania de portofoliu, ceea ce limiteaza expunerea capitalului fondului in companie si maximizeaza randamentul investitiei in momentul exitului.

Mid Europa Partners are portofoliul sau din Romania organizat in jurul a trei platforme – Profi in sectorul de retail, Regina Maria – pe poata serviciilor medicale private si Urgent Cargus pe piata de curierat.

Pe piata de retail, Profi concureaza cu investitori strategici care se afla in spatele retelelor Mega Image, Penny sau Lidl.

In Romania, Mid Europa Partners s-a concentrat in prima parte a anului 2020, in contextul declansarii pandemiei Covid19, pe managementul de portofoliu accesand finantari de la banci pentru platformele sale de investitii, iar din a doua parte a anului 2020 s-a orientat catre identificarea de noi tinte de achizitie, dupa cum a explicat in decembrie 2020 la evenimentul MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2020 Berke Biricik, care conduce operatiunile Mid Europa Partners in Romania.