Ingrediente:
  • 2 kg de foi de varza murata
  • 1,5 kg carne de porc mai grasa
  • 150 gr orez
  • 600-700 gr costite afumate si slanina afumata
  • 1 ceapa medie
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • 1 ardei gras rosu
  • apa
  • 3-4 linguri bulion
Sarmale in foi de varza cu afumatura. Se servesc cu mamaliguta, ardei iute ...
Chiar daca sarbatorile au trecut de o buna bucata de timp si sarmale nu mai sta nimeni sa faca, postez totusi reteta pentru sarbatorile care vor urma. Nu am mai mancat sarmale de peste 2 ani asa ca anul acesta m-am bucurat enorm de mult sa descopar varza murata, de o calitate exceptionala, la noul magazin romanesc deschis in Spoleto. Mama mea face cele mai delicioase sarmale mancate pana acum asa ca bineinteles ca am urmat sfaturile ei si mi-au iesit niste sarmalute nemaipomenit de gustoase. Pozele nu sunt cine stie ce pentru ca executia sarmalelor a avut loc pe la orele 23 cand bineinteles ca lumina naturala nu mai era, asa ca m-am descurcat cu lumina destul de chioara de la hota.
Preparare:
  1. Pentru inceput, punem foile de varza la desarat intr-un vas de plastic plin cu apa rece. Foile mele nu au fost foarte sarate asa ca le-am lasat la desarat cca 2 ore, timp in care am schimbat apa de 2-3 ori.
  2. Punem orezul la inmuiat in apa rece pentru cca 1 ora, timp in care schimbam apa tot de 2-3 ori.
  3. Trecem o data carnea de porc prin masina de tocat carne, o amestecam cu 1 ceapa medie data prin razatoare , cu orezul bine scurs, sare si piper.
  4. Intindem o foaie de varza pe un fund de lemn, indepartam nervura groasa din centrul foii, si o taiem in bucati potrivite.
  5. Punem in centrul fiecarei bucati de varza, carne tocata cat o nuca, rulam foaia iar capetele le introducem inauntru cu degetul aratator,
  6. Dupa ce am terminat de format toate sarmalutele, asezam primul strat concentric de sarmale intr-o cratita inalta si larga cu fund gros.
  7. Punem din loc, intre sarmale, bucatele de slanina afumata. La fel formam si straturile urmatoare, avand grija ca pe fiecare rand sa punem afumatura din loc in loc intre sarmale.
  8. In centrul sarmalelor, punem restul afumaturii ramase,
  9. Daca ne-a mai ramas carne, formam perisoare pe care le asezam deasupra afumaturii. Taiem un ardei rosu in felii si le asezam pe deasupra sarmalelor,
  10. Acoperim sarmalele cu varza tocata si presaram pe deasupra cimbru si cateva crengute de cimbru.
  11. Turnam apa amestecata cu bulion cat sa acoperim sarmalele, dupa care asezam oala pe foc mic mic si le lasam sa fiarba pentru cca 2 ore.
  12. Nu amestecam niciodata sarmalele cu lingura pentru ca s-ar putea desface. Prindem cratita de toarte si o zgaltaim usurel. Verificam din cand in cand sa nu scada apa, iar daca aceasta a scazut, mai adaugam cate o cescuta de apa calda.
  13. Dupa 2 ore, gustam o sarmaluta si verificam daca orezul este fiert.
  14. Daca este complet fiert iar foaia de varza se taie usor, bagam sarmalele la cuptor la 180 grade pentru 30-45 minute cca, pana cand apa scade si sarmalele se rumenesc.
  15. Se servesc cu mamaliguta, ardei iute, si daca doriti, cu smantana.

Iti recomandam

Cheesecake cu lapte de cocos.
Cheesecake cu lapte de cocos. Punem pe deasupra carlionti de ciocolata alba si ...
Astazi, fiind sfarsit de saptamana si deci o zi mai libera cat de cat, profit de ocazie si va aduc reteta acestui simplu dar delicios cheesecake.. Mixam biscuitii cu untul rece, fulgii de cocos si zaharul vanilat. Asezam mixul in cercul pentru torturi, asezat pe un platou sau farfurie plata si il presam bine...
Vezi reteta
Tocanita de ciuperci.
Tocanita de ciuperci. Spre sfarsit potrivim de sare, piper, putina boia, adaugam patrunjelul ...
O mancarica tare simplu de incropit care merge si in zilele de post :). Tocam ceapa marunt si o punem la calit intr-o lingura sau doua de ulei. Dupa ce devine transparenta adaugam sucul de rosii, ciupercile curatate, spalate si taiate feliute destul de subtiri si o cescuta de apa. Acoperim cu capac si lasam ...
Vezi reteta
Copane de pui in crusta de seminte.
Copane de pui in crusta de seminte. Se fac repede foc si sunt gustoase atat calde cat si reci ...
Printre sarmale, salata bouef si aperitive, am facut o pauza scurta foc ca sa postez aceasta reteta care se poate afla pe masa de Craciun daca doriti sa preparati si altceva pe langa retetele traditionale. Se fac repede foc si sunt gustoase atat calde cat si reci. Le puteti servi langa o garnitura de carto...
Vezi reteta
Colomba Pasquale (cozonac de Paste).
Colomba Pasquale (cozonac de Paste). Consistenta seamana mult cu cea a panettone-lui ...
Colomba este dulcele traditional italian servit de Paste si desi echivalentul lui la noi ar fi cozonacul, nu seamana deloc cu el. L-am botezat, impropriu, cozonac pentru ca va fi mai usor de gasit in lista dulciurilor din sidebar. Consistenta seamana mult cu cea a panettone-lui dar este diferit de acesta pri...
Vezi reteta
Sirop de cirese.
Sirop de cirese. Este foarte racoros si aromat plus ca e mult mai sanatos ...
Este foarte racoros si aromat plus ca e mult mai sanatos decat cel cumparat.. Amestecam ciresele cu tot cu sambure, cu capsunile si apa si le zdrobim bine de tot dupa care le lasam la frigider pentru 24 ore. Dupa 24 ore, punem ciresele noastre intr-o bucata de tifon si stoarcem cat de bine putem tot sucul. Eu...
Vezi reteta

Trimite CV

Trebuie aleasa o regiune!
Trebuie ales un post disponibil pentru care doriti sa trimiteti CV!
Trebuie completat numele!
Trebuie completat prenumele!
Trebuie completata adresa de email!
Trebuie completat numarul de telefon!
Incarca un CV:
(* max.: 5MB, doar fisiere DOC sau PDF )
Va rugam incarcati un CV!!
Pentru a continua este necesar acordul cu termenii si conditiile Profi.
Pentru a continua este necesar acordul cu politica de confidentialitate Profi.

Casuta cu sugestii

Daca aveti sugestii, propuneri, intrebari, va rugam sa completati campurile de mai jos. Emailul dumneavoastra va ajunge la departamentul abilitat sa va raspunda!
Va multumim!