Ingrediente:
  • 300 gr linte
  • 1 ceapa
  • 1 ceapa mica
  • 1 morcov
  • 1 tulpina de telina (sau o bucatica de radacina)
  • 1 catel usturoi
  • suc de rosii
  • sare
  • 3-4 carnaciori de pui afumati
Mancare de linte cu carnaciori de pui afumati. Punem la fiert lintea impreuna cu morcovul si ...
Lintea (lens culinaris) face parte din familia leguminoaselor. Semintele plantei au o valoare nutritiva foarte bogata si sunt prezente in multe feluri de mancare. Din faina de linte in combinatie cu o parte de faina de grau se poate obtine o paine foarte delicioasa. Lintea este bogata in proteine si glucide sanatoase (amidon, amidon rezistent). Contin fibre vegetale care ajuta digestia. De altfel, lintea este cunoscuta ca fiind cea mai digestibila leguminoasa.</p><p>Lintea ajuta la reducerea colesterolului si la refacerea globulelor rosii. Au un continut mineral foarte bogat: potasiu, fier, calciu, sodiu, fosfor.</p><p>Se pare ca lintea este cea mai antica leguma culivata, existand insemnari care dateaza din 7000 a.c unde este mentionat consumul de linte. Dupa rapida raspindire in zona mediteraneana, devine mancarea de baza a populatiei sarace din Grecia si Roma. In Roma unul dintre cele mai vechi nume (Lentuli) deriva din numele acestei legume.</p><p>Cele mai cunoscute tipuri de linte din Italia sunt : Lintea de Castelluccio, Colfiorito (Umbria) si lintea de Leonessa, Lazio.</p><p>Lintea de Castelluccio are bobul foarte mic si este unica prin aspectul policrom (tigrata, galbuie, maron, verzuie, caramizie). Este una dintre cele mai apreciate tipuri de linte datorita gustului sau aromat. Nu necesita inmuiere( celelate tipuri de linte se pun la inmuiat 24 ore inainte de preparare). In 1997 a obtinut recunoasterea europeana IGP ( Indicazione Geografica Protetta) prin care lintea de Castelluccio devine protejata.
Preparare:
  1. Punem la fiert lintea impreuna cu morcovul si telina taiate patratele marunte si optional o ceapa curatata si crestata la capete.
  2. Pentru linte de Castelluccio se sare de perioada de inmuiere. Pentru orice alt tip de linte, o punem la inmuiat cu 1 zi inainte.
  3. Dupa ce lintea s-a fiert complet, aruncam ceapa si stingem focul.
  4. Separat tocam marunt o ceapa mica, un catel de usturoi si taiem felioare carnaciorii de pui. Le punem la inabusit in 2-3 linguri de ulei.
  5. Dupa ce ceapa a devenit translucida iar feliutele de carnacior au capatat culoare, adaugam un polonic din lichidul in care a fiert lintea.
  6. Amestecam bine si adaugam acum lintea pe care am strecurat-o fara sa aruncam lichidul de care vom mai avea nevoie.
  7. Adaugam 4-5 linguri de suc de rosii ( in centrul sucului meu de rosii se observa o frunzulita de busuioc) si inca vreo 2-3 polonice de lichid.
  8. Amestecam bine.
  9. Lasam mancarea la foc mic sa scada (20 minute) amestecand din cand in cand in ea ca sa nu se prinda.

Iti recomandam

Cheesecake cu lapte de cocos.
Cheesecake cu lapte de cocos. Punem pe deasupra carlionti de ciocolata alba si ...
Astazi, fiind sfarsit de saptamana si deci o zi mai libera cat de cat, profit de ocazie si va aduc reteta acestui simplu dar delicios cheesecake.. Mixam biscuitii cu untul rece, fulgii de cocos si zaharul vanilat. Asezam mixul in cercul pentru torturi, asezat pe un platou sau farfurie plata si il presam bine...
Vezi reteta
Tocanita de ciuperci.
Tocanita de ciuperci. Spre sfarsit potrivim de sare, piper, putina boia, adaugam patrunjelul ...
O mancarica tare simplu de incropit care merge si in zilele de post :). Tocam ceapa marunt si o punem la calit intr-o lingura sau doua de ulei. Dupa ce devine transparenta adaugam sucul de rosii, ciupercile curatate, spalate si taiate feliute destul de subtiri si o cescuta de apa. Acoperim cu capac si lasam ...
Vezi reteta
Copane de pui in crusta de seminte.
Copane de pui in crusta de seminte. Se fac repede foc si sunt gustoase atat calde cat si reci ...
Printre sarmale, salata bouef si aperitive, am facut o pauza scurta foc ca sa postez aceasta reteta care se poate afla pe masa de Craciun daca doriti sa preparati si altceva pe langa retetele traditionale. Se fac repede foc si sunt gustoase atat calde cat si reci. Le puteti servi langa o garnitura de carto...
Vezi reteta
Colomba Pasquale (cozonac de Paste).
Colomba Pasquale (cozonac de Paste). Consistenta seamana mult cu cea a panettone-lui ...
Colomba este dulcele traditional italian servit de Paste si desi echivalentul lui la noi ar fi cozonacul, nu seamana deloc cu el. L-am botezat, impropriu, cozonac pentru ca va fi mai usor de gasit in lista dulciurilor din sidebar. Consistenta seamana mult cu cea a panettone-lui dar este diferit de acesta pri...
Vezi reteta
Sirop de cirese.
Sirop de cirese. Este foarte racoros si aromat plus ca e mult mai sanatos ...
Este foarte racoros si aromat plus ca e mult mai sanatos decat cel cumparat.. Amestecam ciresele cu tot cu sambure, cu capsunile si apa si le zdrobim bine de tot dupa care le lasam la frigider pentru 24 ore. Dupa 24 ore, punem ciresele noastre intr-o bucata de tifon si stoarcem cat de bine putem tot sucul. Eu...
Vezi reteta

Trimite CV

Trebuie aleasa o regiune!
Trebuie ales un post disponibil pentru care doriti sa trimiteti CV!
Trebuie completat numele!
Trebuie completat prenumele!
Trebuie completata adresa de email!
Trebuie completat numarul de telefon!
Incarca un CV:
(* max.: 5MB, doar fisiere DOC sau PDF )
Va rugam incarcati un CV!!
Pentru a continua este necesar acordul cu termenii si conditiile Profi.
Pentru a continua este necesar acordul cu politica de confidentialitate Profi.

Casuta cu sugestii

Daca aveti sugestii, propuneri, intrebari, va rugam sa completati campurile de mai jos. Emailul dumneavoastra va ajunge la departamentul abilitat sa va raspunda!
Va multumim!