Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Cozonac cu nucă: O rețetă tradițională românească

Că tot se apropie cu pași repezi sărbătorile de iarnă, cozonacul cu nucă este unul dintre preparatele care ne trezește întotdeauna sentimente deosebite. Cu toții ne amintim de aromele minunate ale cozonacilor cu nucă, aceste minunății pufoase gătite cu multă dragoste de bunica. De Sărbători, cozonacul este un deliciu nelipsit de pe masa în jurul căreia se adună toți membrii familiei, cu mic, cu mare.

Acesta este și motivul pentru care te invităm astăzi să descoperi rețeta tradițională de cozonac cu nucă pe care să o pregătești și tu în prag de sărbători pentru cei dragi. Nimic nu se va compara cu bucuria pură din ochii apropiaților atunci când mușcă dintr-o felie de cozonac pufos. Ești gata să descoperi cea mai bună rețetă de cozonac de casă cu nucă? Iată rețeta perfectă pentru Crăciun!

Ingrediente pentru cozonac cu nucă

Din lista de ingrediente de mai jos, vei obține doi cozonaci pufoși cu nucă, de aproximativ 700 g fiecare. Desigur, dacă dorești să obții mai multe astfel de delicii pufoase, îți sugerăm să dublezi cantitatea de ingrediente. Și vestea bună este că le vei găsi pe toate în magazinul Profi! Iată de ce ai nevoie de la supermarket pentru rețeta de cozonac cu nucă:

Ingrediente pentru maia

  • 100 g de lapte condensat neîndulcit;
  • 100 ml de lapte;
  • 200 g de făină din gama Proxi + 1 linguriță rasă de făină;
  • 50 g de drojdie proaspătă sau 14 g de drojdie uscată;

Dacă nu ai la îndemână lapte condensat, poți prepara maiaua din 200 ml de lapte gras de vacă, 200 g de făină ș 50 g de drojdie proaspătă sau 14 g de drojdie uscată.

Ingrediente pentru cozonaci

  • maia;
  • 1 kg de făină pentru cozonac;
  • 300 ml de lapte condensat neîndulcit sau 300 ml de lapte de vacă gras;
  • 180 g de zahăr tos fin;
  • 20 g de miere;
  • 4 ouă medii;
  • 200 g de unt topit;
  • coajă de lămâie și de portocală;
  • esență de vanilie.

În plus, vei mai avea nevoie de aproximativ 50 g de făină, în funcție de tipul făinii folosite, și de 4-6 linguri de ulei de floarea soarelui pentru frământarea aluatului.

Ingrediente pentru umplutură

  • 600 g de nucă măcinată;
  • 200 ml de lapte;
  • 2 linguri de cacao;
  • 2 linguri de miere;
  • 200 g de zahăr;
  • esență de rom;
fainaa, oua si zahar

Cum se prepară cozonacul cu nucă după rețeta tradițională

Deja ți-ai făcut cumpărăturile din noul Profi pentru a prepara reţeta de cozonac pufos cu nucă? Dacă întreaga gamă de produse Profi pentru cozonac se află pe blatul tău de bucătărie, atunci te invităm să descoperi în continuare cum se prepară cozonacul cu nucă după rețeta bunicii!

Cum se prepară maiaua pentru cozonac

Începem rețeta prin a prepara maiaua. Dizolvă drojdia proaspătă/uscată în laptele ușor călduț, apoi adaugă treptat făină și amestecă totul cu o lingură din lemn. Vei obține astfel un aluat de consistență cremoasă. Transferă aluatul într-un vas, pudrează maiaua (partea de sus) cu o lingură rasă de făină, apoi acoperă vasul cu un șervet de bucătărie; lasă maiaua să dospească într-un loc cald pentru 45 de minute.

Cum se prepară aluatul pentru cozonac cu nucă

Adaugă făina într-un vas larg și fă o gropiță în centru. Aici, vei adăuga maiaua dospită, ouăle ușor bătute cu o furculiță, laptele călduț și mierea. Frământă până ce aluatul de cozonac începe să prindă consistență. Adaugă zahărul, sarea și aromele, apoi frământă din nou pentru înglobarea ingredientelor.

Adaugă în vas și untul ușor călduț, în trei etape. După fiecare bucățică de unt adăugată, frământă aluatul până când untul este complet absorbit. Mută aluatul de cozonac pe blatul de lucru uns cu ulei și începe să-l frămânți, până vei obține un aluat elastic, dar cu o suprafață lucioasă.

Dă aluatului o formă rotundă și pune-l într-un vas. Acoperă vasul cu un prosop curat de bucătărie și lasă-l la dospit într-un loc cald până ce acesta își dublează volumul. Cel mai bun loc în care poți lăsa aluatul la dospit este cuptorul: încălzește-l la 100 de grade Celsius pentru 5-10 minute, apoi, stinge-l și introdu vasul în cuptor.

prsoana amaesteca aluat

Cum se prepară umplutura pentru cozonac cu nucă

Vei continua prepararea cozonacului după rețeta tradițională cu prepararea umpluturii. Topește mierea la foc mic, apoi adaugă peste aceasta nuca măcinată, cacaua și zahărul. Adaugă treptat și laptele amestecat cu esență de rom. Amestecă toate ingredientele la foc mic, până ce obții o cremă densă. Dacă mai este nevoie de lapte, mai poți adăuga câteva linguri. Important este ca umplutura pentru cozonac cu nucă să nu fie lichidă, ci cremoasă și bine legată. Stinge apoi focul și lasă umplutura să se răcească.

Răstoarnă apoi pe masa unsă cu ulei aluatul dospit și împarte-l în patru bucăți egale. Întinde fiecare bucată de aluat cu mâna, în foi groase de 2-3 cm, cu lungimea egală cu cea a formelor în care vei pune cozonacii. Pune câte un sfert din umplutură pe fiecare foaie, având grijă să lași câte 2 cm din extremități neunse și apoi rulează-le. Apoi răsucește rulourile, două câte două, și lipește-le bine capetele.

Cum se coace deliciosul cozonac

Tapetează formele de copt cu unt și hârtie prgament, apoi adaugă delicioșii cozonaci în acestea. Lasă-i să dospească pentru 60-90 de minute, sau până când aluatul depășește puțin marginile formelor de copt. Unge cozonacii pe deasupra cu două gălbenușuri de ou amestecate cu 4-6 linguri de lapte și pudrează-i cu zahăr tos. Coace cozonacii cu nucă în cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru aproximativ 45-50 de minute.

Ulterior, te sfătuim să lași cozonacii să se răcească înainte de a-i tăia pentru a obţine felii frumoase. Desigur, dacă vei rezista să aștepți să se răcească!

cozonac cu nuca in tava de lemn

Sfaturi pentru un cozonac pufos ca la bunica

Acum, la final de rețetă, avem pentru tine și câteva sfaturi pentru cel mai pufos cozonac cu nucă. Iată ce trebuie să ai în vedere pentru rețeta de cozonac pufos de casă cu nucă:

  • Folosește întotdeauna ingrediente de cea mai bună calitate. În magazinele Profi, vei putea beneficia de produse calitative. În plus, dacă-ți descarci aplicația Profi, vei putea beneficia de cele mai bune promoții la ingredientele tale preferate pentru cozonac cu nucă.
  • Ține cont ca toate ingredientele pe care le folosești să fie la temperatura camerei. Făina, zahărul, ouăle și aromele trebuie să fie ușor călduțe pentru a prepara un cozonac pufos ca la bunica. Asigură-te că scoți ouăle din frigider cu două ore înainte de a te apuca de cozonac. De asemenea, făina ar trebui cernută înainte de a începe rețeta.
  • Nu folosi lapte clocotit sau fierbinte atunci când dizolvi drojdia. Dacă vei folosi lapte fierbinte, maiaua nu mai crește.
  • Dacă aluatul pentru cozonac iese lipicios, nu adăuga făină în exces. Poți adăuga în plus 50-60 g de făină, maxim. Înmoaie mâinile în ulei și continuă să frămânți până ce aluatul devine mai elastic. În acest fel, cozonacul cu nucă va crește mai bine și va fi mai pufos.
  • Nu prelungi timpul de dospire a aluatului. Lasă aluatul să-și dubleze volumul, apoi formează cozonacii și mai lasă-i să dospească până când depășesc marginile formelor. Dacă vei lăsa aluatul să dospească excesiv, cozonacul se poate lăsa în timpul coacerii sau poate forma cameră de aer între coajă și miez.
cosonac copt pe un tocator  langa un cozonac necopt in tava

Dacă ți-am făcut poftă de cozonac cu nucă, nu mai rămâne decât să cumperi rapid ingredientele, să respecți etapele de preparare și să ții cont de recomandările de mai sus pentru cel mai pufos și mai aromat cozonac. Cu siguranță, acest desert tradițional se va transforma, ca de fiecare dată, în deliciul meselor de sărbătoare!

Articole care se regăsesc în categoria Desert

Prăjitură cu caise proaspete: O delicatesă de vară într-un desert dulce și aromat

27 iulie 2023

Chiar de curând am preparat împreună pe blog o delicioasă prăjitură cu piersici. Și dacă tot am dat startul deserturilor cu fructe de sezon, nouă și caisele ne-au făcut cu ochiul. Cu atât mai mult cu cât poți include aceste fructe gustoase și zemoase într-o serie de prăjituri tip tartă, cheesecake sau pandișpan. Și exact […]

Citește mai mult

Lapte de pasăre: Cum să prepari desertul copilăriei ca la bunica acasă

16 iunie 2023

Nu știm dacă se aplică și în cazul tău, însă pentru noi rețeta de lapte de pasăre se numără printre cele mai îndrăgite deserturi din copilărie. Aproape la fel de iubită precum cea de griș cu lapte și dulceață, preparată cu multă dragoste de bunica. Bunica ne pregătea adesea lapte de pasăre în vremea copilăriei, iar […]

Citește mai mult

Cozonac cu mac: rețeta pentru a obține un cozonac pufos și cu multă umplutură

28 martie 2023

În cazul în care îți place cozonacul cu miez de nucă și cacao, atunci îl vei iubi și pe cel cu umplutură de mac. Aromat, parfumat și nemaipomenit de gustos, cozonacul cu mac nu trebuie să-ți lipsească de pe masa de sărbători. Dacă îți dorești să obții un cozonac pufos, care se rupe fășii, cu […]

Citește mai mult

Mod de preparare și ingrediente necesare pentru o pască plină de ciocolată

28 martie 2023

Noi, cei de la Profi, ne declarăm mari iubitori ai rețetelor care au ciocolata printre ingrediente. Afirmația noastră nu e deloc surprinzătoare, întrucât am gătit împreună de-a lungul timpului cele mai delicioase deserturi cu acest ingredient; de la tort de ciocolată și până la brioșe cu fulgi de ciocolată. Mai mult decât atât, chiar am […]

Citește mai mult

Prăjitură cu fructe: 5 idei de rețete rapide și gustoase

16 iunie 2023

Prăjiturile cu fructe sunt o alegere delicioasă și sănătoasă pentru oricine iubește dulciurile. Fructele adaugă o notă de prospețime și savoare prăjiturilor, îmbogățindu-le cu vitamine și nutrienți benefici pentru sănătate. În plus, utilizarea fructelor în prăjituri poate fi o modalitate excelentă de a reduce cantitatea de zahăr, fără a compromite gustul sau textura preparatului. Și, […]

Citește mai mult

Tort de ciocolată: 3 rețete delicioase

22 decembrie 2022

Iubim deserturile la nebunie, exact ca și atunci când eram copii. Și mai iubim și ciocolata, desertul suprem indiferent de vârstă! Iar atunci când vine vorba despre deserturi cu ciocolată, puțin sunt cei care pot rezista tentației de a nu-și răsfăța papilele gustative cu aceste delicii. Și să fim sinceri, ciocolata nu lipsește niciodată de […]

Citește mai mult

Cremșnit: O rețetă ușoară și plină de savoare

16 iunie 2023

În lumea dulciurilor, există unele delicii care transcend timpul și poartă cu ele amintiri dulci și pline de nostalgie. Un astfel de desert este cremșnitul. Această prăjitură irezistibilă s-a bucurat de o popularitate constantă în bucătăria românească, reprezentând un adevărat simbol al savoarei. Cu o rețetă ușoară și cu un gust inconfundabil, cremșnitul încântă și […]

Citește mai mult

Papanași cu brânză de vaci: idei de rețete

02 martie 2023

Este de prisos să spunem că rețeta de papanași cu brânză de vaci este una dintre cele mai îndrăgite rețete de desert din țara noastră. Aceste delicii pufoase sunt foarte iubite de membrii oricărei familii, căci nimeni nu poate refuza o porție de papanași calzi, acoperiți cu smântână și dulceață dulce-acrișoară. Și se pot prepara […]

Citește mai mult

Ciocolată de casă: rețeta copilăriei

16 februarie 2023

Deserturile copilăriei ne-au fascinat întotdeauna și ne-au umplut sufletele de bucurie de fiecare dată când le-am degustat. Acesta este și motivul pentru care vei regăsi pe blogul nostru culinar rețete cu deserturi precum cea de orez cu lapte sau de macaroane cu brânză, atât de iubite în copilăriei și atât de apreciate chiar și acum, […]

Citește mai mult

 Griș cu lapte: rețeta pas cu pas

16 februarie 2023

Nu puține sunt deserturile care ne amintesc de gustul dulce al copilăriei, însă suntem convinși că rețeta de griș cu lapte se numără printre cele mai delicioase deserturi care te poartă spre amintirile din copilărie. Este imposibil să nu-ți amintești de grișul cu lapte pe care-l savurai cu poftă atunci când erai copil, cu puțină […]

Citește mai mult