Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Stufat de miel: rețeta tradițională pas cu pas

Într-un top al celor mai iubite feluri de mâncare de primăvară se află și stufatul de miel. Nici nu credem că există familie care să nu aibă pe masa de Paște și o tavă de stufat de miel, după rețeta tradițională. Această mâncare înăbușită, pregătită fie pe plită, fie la cuptor, în vase bine închise, se poate prepara atât cu carne de miel, cât și cu pui, iepure sau, de ce nu, chiar și vițel. 

De regulă, pentru stufat se aleg bucăți de carne mai slabă, care au parte de o gătire lentă, alături de legume din care nu lipsesc ceapa și usturoiul, poate și un pahar de vin și mirodenii alese, acestea conferind preparatului un specific românesc. Această minunăție este comună atât grecilor (stufáton), cât și italienilor (stufato) și francezilor (Estouffade à la provençale). Descoperă în articolul următor cum poți găti și tu stufat de miel, după rețeta tradițională românească! 

Ingrediente pentru rețeta de stufat de miel 

Din lista de ingrediente pe care urmează să ți-o prezentăm în rândurile următoare vei obține aproximativ 6-7 porții de stufat de miel la cuptor, însă poți adapta cantitățile de ingrediente în funcție de numărul membrilor familiei de la masa tradițională de Paște. Așa cum deja te-am obișnuit, vei găsi alimentele de care ai nevoie în gama de produse Profi, așa că îți vom menționa ingredientele de care vei avea nevoie pentru rețeta de stufat de miel: 

  • 1,5 kg de carne de miel cu os, în bucăți potrivite (de preferat bucăți de spată și gât); 
  • 4 legături de ceapă verde; 
  • 4 legături de usturoi verde; 
  • 3 linguri de ulei + 1 linguriță de ulei; 
  • 150-200 ml de vin roșu sec din gama de vinuri Profi
  • 350 ml de suc de roșii sau roșii bine coapte, opărite și decojite;
  • 200 ml de supă de pui; 
  • 1 legătură de pătrunjel verde; 
  • sare și piper, după gust. 
Igrediente pentru stufat de miel

Cum se prepară stufatul de miel după rețeta tradițională? 

Ai ales deja din magazinul Profi toate ingredientele necesare pentru rețeta de stufat de miel? Atunci considerăm că te-ai pregătit să trecem împreună prin etapele de preparare ale acestui deliciu pentru masa de Paște. Iată cum poți găti stufat de miel după rețeta tradițională! 

Pregătirea ingredientelor pentru stufat 

Pentru început, se va scoate carnea de miel de la frigider și se va porționa. Unge bine carnea cu o lingură de ulei și condimentează cu sare și cu piper, pe toate părțile. Lasă carnea să ajungă la temperatura camerei, pentru cel puțin 30 de minute sau o oră. Între timp se curăță, se spală, se zvântă și se toacă rondele partea albă și cea verde deschis a cepei și a usturoiului verde. Frunzele de ceapă verde se vor toca și se vor păstra separat, urmând a fi adăugate în stufatul de miel la un alt moment față de partea albă, în timp ce din frunzele verzi de usturoi poți împleti câteva coronițe.

Gătirea la tigaie a stufatului 

Se va porni cuptorul și se va seta la 170 de grade Celsius. Când carnea a ajuns la temperatura camerei, se încinge o tigaie largă pe foc mediu și se adaugă 1 lingură de ulei. Se pun în tigaie bucățile de carne de miel și se rumenesc rapid. Pe măsură ce carnea se rumenește, se va scoate într-o tavă adâncă pentru cuptor, de preferat cu capac. 

După ce carnea de miel este rumenită, se adaugă în aceeași tigaie restul uleiului și se va pune imediat toată ceapa și usturoiul tocate, presărând și puțină sare. Se reduce focul și se călesc legumele până când se înmoaie și rondelele încep să se desfacă și devin translucide. Când ceapa s-a înmuiat, se adaugă în tigaie vinul și se lasă să fiarbă rapid, până ce vinul se evaporă complet. 

Odată ce vinul s-a evaporat, se adaugă în tigaie sucul de roșii sau roșiile opărite, decojite și tocate mărunt. Lasă compoziția pentru stufat de miel să dea în clocot, apoi oprește focul. Se vor adăuga și frunzele de ceapă verzi păstrate deoparte și se asezonează totul cu sare și cu piper, după gust. 

Gătirea la cuptor a stufatului 

Sosul obținut se va turna peste bucățile de carne de miel rumenite din tava de copt. În cazul în care sosul nu este suficient pentru a acoperi carnea, se va completa cu puțină supă de pui fierbinte. Se acoperă tava cu un capac și se continuă gătirea stufatului de miel la cuptorul preîncălzit la 170 de grade Celsius, până când carnea de miel devine fragedă. În cazul nostru, gătirea stufatului de miel la cuptor a durat 2 ore, însă timpul de coacere va depinde de tipul de carne folosit pentru rețetă. 

Cât timp carnea se gătește la cuptor, poți rumeni coronițele din frunze de usturoi într-o tigaie în care vai adăuga 1 linguriță de ulei. Câte 20 de secunde pe fiecare parte sunt suficiente pentru ca frunzele de usturoi să se înmoaie. Când stufatul de miel s-a gătit suficient, se va descoperi vasul și se vor adăuga coronițele deasupra preparatului. Se ridică temperatura cuptorului la 190 de grade Celsius și se va ține tava la cuptor pentru încă 10 minute, cât să se rumenească totul deasupra. Stufatul de miel la cuptor este gata de a fi servit la masa de Paște! 

Gătirea la cuptor a stufatului

Sugestii de preparare pentru un stufat de miel gustos și apetisant

Acum, la final de rețetă, avem pentru tine și câteva sugestii de preparare, pentru a ne asigura că vei obține cel mai gustos stufat de miel pentru sărbătorile pascale. Iată care sunt recomandările noastre: 

  • înainte de a fi gătită, carnea de miel se va lăsa întotdeauna să ajungă la temperatura camerei; în caz contrar, aceasta va suferi un șoc termic atunci când va fi gătită la tigaie; 
  • ai în vedere să separi întotdeauna partea albă și cea verde deschis a cepei și usturoiului verde de frunzele verzi, întrucât acestea din urmă vor fi adăugate mai târziu în stufatul de miel (în cazul cepei) și se vor transforma în coronițe (în cazul usturoiului); 
  • nu înghesui bucățile de carne de miel în tigaie, căci temperatura ar scădea foarte mult, iar carnea ar începe să fiarbă în suc propriu, în loc să se rumenească; 
  • alege pentru etapa de gătire la cuptor fie un vas din ceramică, fie unul din sticlă termorezistentă, preferabil cu capac, pentru gătirea excelentă a stufatului de miel la cuptor; 
  • pentru rețeta de stufat de miel noi am folosit un vin roșu robust, însă dacă preferi vinurile albe, poți opta și pentru un vin alb sec, care se va potrivi ideal cu aromele cărnii de miel și a legumelor; 
  • optează întotdeauna pentru legume proaspete autentice, pe care le poți achiziționa din gama Proaspete de la noi a magazinului Profi; 
  • în cazul în care nu ai la îndemână supă de pui pentru a o adăuga alături de carnea de miel la cuptor, poți adăuga apă fierbinte; 
  • servește stufatul de miel la cuptor cu pătrunjel verde tocat presărat pe deasupra, după ce ai lăsat preparatul să se tempereze pentru 10-15 minute înainte de servire; de asemenea, poți servi stufatul de miel și cu mămăligă, orez sau piure de cartofi; 
  • descarcă-ți aplicația Profi pentru a beneficia de cele mai bune oferte la ingredientele pentru stufat de miel sau alte rețete gustoase cu carne de miel pentru masa de Paște. 
Stufat de miel gustos și apetisant

Așa-i că deja plănuiești să prepari și tu cel mai gustos stufat de miel la cuptor pentru a fi vedeta în centrul mesei de Paște? Adu aromele tradiționale pe mesele de sărbătoare și bucură-i pe toți cei dragi cu aromele unui stufat de miel după rețeta transmisă din generație în generație!

Articole care se regăsesc în categoria Cina

Fasole cu cârnați

15 noiembrie 2023

Ingrediente: Într-o cratiță încăpătoare puneți la încins o lingură de ulei. Între timp, tăiați cârnații rondele și adăugați-i în cratiță pentru a se rumeni. Tocați cepele mărunt și adăugați-le peste cârnați alături de sare pentru a se căli. Între timp tocați și morcovii cubulețe mici și amestecați-i cu celelalte ingredient. După 5 minute, când legumele […]

Citește mai mult

Sosuri pentru friptură: 7 rețete aromate și gustoase

28 octombrie 2022

Îți place să gătești și friptura se află în topul preparatelor tale preferate? Atunci, sosurile pentru friptură trebuie să se regăsească și ele pe lista de rețete pentru o diversitate cât mai mare de gusturi și arome în bucătărie. Un sos pentru friptură pregătit ca la carte poate transforma chiar și cea mai banală friptură […]

Citește mai mult

Gulaș de porc: O mâncare consistentă perfectă pentru zilele răcoroase

20 noiembrie 2023

Ne plac foarte mult preparatele din carne de porc și cu siguranță dacă ne urmărești blogul de rețete de ceva timp ai avut ocazia să descoperi până acum câteva dintre cele mai savuroase rețete, în care carnea de porc este ingredientul principal. Și aici vorbim despre preparate precum scăriță de porc la cuptor, rețeta tradițională de tochitură de […]

Citește mai mult

Tartă cu pere: Un desert elegant și parfumat, potrivit pentru sezonul rece

20 noiembrie 2023

Cine a spus că toamna are doar mere în panere? Este drept că tocmai am preparat zilele trecute un delicios tort de mere după rețeta tradițională, însă începutul de sezon aduce în prim plan și alte fructe aromate și parfumate precum perele. Și, când grădina îți dă pere sau lădițele de la supermarket sunt doldora de pere […]

Citește mai mult

Paste cu creveți: 3 rețete simple și gustoase

16 iunie 2023

Iubitorilor de paste și fructe de mare, acest articol vă va încânta simțurile culinare! În ultimii ani, pastele cu creveți au devenit o opțiune populară pentru mesele de zi cu zi sau pentru ocazii speciale. Această combinație delicioasă și ușor de preparat poate fi adaptată la preferințele culinare ale fiecăruia, oferind o mulțime de opțiuni […]

Citește mai mult

Paste quatro formaggi: Rețetă delicioasă pentru toți iubitorii de brânzeturi

17 noiembrie 2023

Facem ce facem și mai dăm o fugă în bucătăria italiană pentru a ne găsi inspirația și a ne diversifica meniul. Doar te-am convins deja că suntem mari iubitori de paste și de tot felul de rețete italienești care ne încântă papilele gustative și ne fac să uităm de diete! Am preparat împreună de la paste […]

Citește mai mult

Aripioare de pui la cuptor: 3 rețete ușor de preparat

28 noiembrie 2022

Aripioarele de pui înseamnă mai mult decât bazele pentru câteva preparate culinare. Aceste bucăți de carne de pui înseamnă posibilități dulci sau picante de gătire, dar și crocante sau suculente. Indiferent de modul de gătire, odată ce le vei scoate pe masă, toți cei dragi se vor îngrămădi să le guste, ghidați de aromele incredibile […]

Citește mai mult

Păstrăv la cuptor: Rețeta pas cu pas pentru o cină ușoară

03 iulie 2023

Dacă ești în căutarea unei rețete delicioase și ușor de preparat pentru o cină sănătoasă, păstrăvul la cuptor este alegerea perfectă! Află din rândurile de mai jos câteva sfaturi practice pentru alegerea celor mai buni păstrăvi, precum și metode de pregătire și asezonare corecte pentru a obține un gust desăvârșit. Articolul nostru îți oferă și o […]

Citește mai mult

Rețete de plăcintă pe bază de carne: Mod de preparare și ingrediente necesare

28 noiembrie 2022

Nici n-a venit bine frigul, că deja trecem la aprins cuptoarele și la pregătit rețete de plăcinte de tot felul. Orice pasionat de gătit ar trebui să fie familiarizat cu plăcintele coapte în cuptor, rumene și aurii, cu o umplutură generoasă și gustoase din cale-afară! Gătite la cuptor, cu aluat dospit, foi fine din comerț […]

Citește mai mult

Ciorbă de lobodă: o rețetă tradițională pas cu pas

16 martie 2023

Noi, cei de la Profi, ne declarăm fani ai tuturor rețetelor de ciorbă. Așa că după ce am pregătit împreună ciorbă de văcuță, rețete simple și gustoase de ciorbă de pui, o ciorbă de perișoare tradițională și o ciorbă de porc ca la mama acasă, astăzi vom continua seria de rețete de ciorbă cu o delicioasă […]

Citește mai mult