v
Ingrediente:
  • 700 gr fasole uscata
  • 3- 4 morcovi
  • albitura (telina, radacina pastarnac si patrunjel)
  • slanina afumata cu tot cu soric (cam 300 gr)
  • 5-6 carnati proaspeti
  • 3 cepe
  • suc de rosii
  • dafin
  • cimbru
Iahnie de fasole cu slaninuta afumata. Se poate servi cu salata de ceapa cu otet dar si cu ...
In vara cand am fost acasa am cumparat din Harghita 6 kg de fasole si cam 2 de slanina afumata. Slanina am congelat-o si in momentul de fata mai am 2 fasiute iar din fasolea care a fost mai mult decat minunata au mai ramas maxim 2 kg. Noi adoram iahnia de fasole si mai ales in perioada rece a anului o fac destul de des. O servim de obicei cu salata de ceapa cu otet dar si cu muraturi este divina.
Preparare:
  1. Fasolea se pune cu 24 de ore inainte de-a o prepara in apa la inmuiat. Eu am pus-o ieri pe la 8 seara si pe la 10 i-am schimbat apa in care statea si am lasat-o pana a doua zi dimineata.
  2. A doua zi, scurgem fasolea, o punem intr-o strecuratoare mare si o spalam bine bine sub jet de apa rece.
  3. Punem fasolea la fiert in apa rece iar in momentul in care se aduna spuma alba la suprafata, aruncam prima apa.
  4. Fasolea o spalam din nou de data asta cu apa calda si o punem din nou la fiert in apa calda curata.
  5. Adaugam slaninuta taiata felii sau cubulete, morcovii si albitura si lasam fasolea, sa fiarba, cam 2 ore pana se inmoaie, acoperita cu capac.
  6. Daca fasolea este mai veche puteti adauga o lingurita mica rasa de bicarbonat in apa in care fierbe. In felul acesta se va fierbe mult mai rapid.
  7. Cand fasolea este complet fiarta stingem focul si o lasam acoperita.
  8. Separat, punem la prajit in cateva linguri de ulei, carnatii taiati in rondele de 2-3 cm. Cand sunt rumeni, adaugam ceapa tocata marunt si o calim pana devine transparenta.
  9. Adaugam peste carnati 2-3 polonice din apa in care a fiert fasolea, fasolea si slanina.
  10. Puteti pune si legumele daca doriti, eu am pus numai cateva bucatele de morcov, restul legumelor le-am aruncat.
  11. Zgaltaim cratita astfel incat fasolea sa se aranjeze bine in cratita si mai adaugam 1-2 polonice de zeama amestecata cu cateva linguri de suc de rosii, cimbru si 3-4 frunze de dafin.
  12. Fasolea trebuie sa fie acoperita de zeama. O potrivim de sare daca este necesar dar in general daca folosim afumatura nu mai e nevoie de sare pentru ca fasolea si apa in care a fiert capata un gust nemaipomenit de bun.
  13. Bagam fasolea la cuptor, la 200 grade si o lasam pana scade, amestecand din cand in cand in ea. Eu am mai lasat-o cam 45 minute.
  14. Servim alaturi de salata de ceapa sau muraturi.

Iti recomandam

Cheesecake cu lapte de cocos.
Cheesecake cu lapte de cocos. Punem pe deasupra carlionti de ciocolata alba si ...
Astazi, fiind sfarsit de saptamana si deci o zi mai libera cat de cat, profit de ocazie si va aduc reteta acestui simplu dar delicios cheesecake.. Mixam biscuitii cu untul rece, fulgii de cocos si zaharul vanilat. Asezam mixul in cercul pentru torturi, asezat pe un platou sau farfurie plata si il presam bine...
Vezi reteta
Tocanita de ciuperci.
Tocanita de ciuperci. Spre sfarsit potrivim de sare, piper, putina boia, adaugam patrunjelul ...
O mancarica tare simplu de incropit care merge si in zilele de post :). Tocam ceapa marunt si o punem la calit intr-o lingura sau doua de ulei. Dupa ce devine transparenta adaugam sucul de rosii, ciupercile curatate, spalate si taiate feliute destul de subtiri si o cescuta de apa. Acoperim cu capac si lasam ...
Vezi reteta
Copane de pui in crusta de seminte.
Copane de pui in crusta de seminte. Se fac repede foc si sunt gustoase atat calde cat si reci ...
Printre sarmale, salata bouef si aperitive, am facut o pauza scurta foc ca sa postez aceasta reteta care se poate afla pe masa de Craciun daca doriti sa preparati si altceva pe langa retetele traditionale. Se fac repede foc si sunt gustoase atat calde cat si reci. Le puteti servi langa o garnitura de carto...
Vezi reteta
Colomba Pasquale (cozonac de Paste).
Colomba Pasquale (cozonac de Paste). Consistenta seamana mult cu cea a panettone-lui ...
Colomba este dulcele traditional italian servit de Paste si desi echivalentul lui la noi ar fi cozonacul, nu seamana deloc cu el. L-am botezat, impropriu, cozonac pentru ca va fi mai usor de gasit in lista dulciurilor din sidebar. Consistenta seamana mult cu cea a panettone-lui dar este diferit de acesta pri...
Vezi reteta
Sirop de cirese.
Sirop de cirese. Este foarte racoros si aromat plus ca e mult mai sanatos ...
Este foarte racoros si aromat plus ca e mult mai sanatos decat cel cumparat.. Amestecam ciresele cu tot cu sambure, cu capsunile si apa si le zdrobim bine de tot dupa care le lasam la frigider pentru 24 ore. Dupa 24 ore, punem ciresele noastre intr-o bucata de tifon si stoarcem cat de bine putem tot sucul. Eu...
Vezi reteta

Recuperare parola

inapoi

Introduceti mai jos adresa dumneavoastra de email, iar noi va vom trimite un email cu instructiuni pentru recuperarea contului.

Casuta cu sugestii

Daca aveti sugestii, propuneri, intrebari, va rugam sa completati campurile de mai jos. Emailul dumneavoastra va ajunge la departamentul abilitat sa va raspunda!
Va multumim!