Sos si Garnitura:
  • Sos: sosul degresat ramas de la clapon
  • 1-2 lingurite rase de amidon
  • 1/2 pahar apa
  • 30 ml marsala
  • sare
  • piper alb
  • Garnitura: 3-4 cartofi
  • 150 gr mazare
  • 100 gr fasole verde
  • 50 gr unt
  • sare
  • piper alb
Ingrediente:
  • 1 clapon de 2,5 kg
  • 300 gr castane coapte sau fierte
  • 150 gr carne tocata de pui sau vitel
  • 1 mar
  • 2 trufe negre
  • 200 gr prune deshidratate
  • 1 pahar mic marsala
  • 2 oua
  • 2 felii de paine inmuiate in lapte (fara coaja)
  • 50 gr unt
  • 1-2 pahare de apa
  • 1 pahar vin alb
  • sare
  • piper
Clapon umplut la cuptor. Servim claponul cu garnitura de legume si sos ...
Claponul este un cocos castrat cu 70 zile inainte de vanzare iar varsta lui nu trebuie sa depaseasca 140 zile inainte de a fi taiat. Carnea claponului are un gust deosebit si este extrem de frageda. In cazul in care nu gasiti un clapon, puteti folosi aceasta umplutura pentru a umple rate, gaste sau chiar pui.
Sos si Garnitura:
  1. Sos: Dupa ce claponul s-a rumenit uniform, il scoatem pe o farfurie, il acoperim cu folie de aluminiu si degresam sosul format in tava.
  2. Dizolvam 1-2 lingurite rase de amidon de porumb in sosul degrasat, adaugam 1/2 pahar cu apa, 30 ml marsala, sare si piper alb.
  3. Punem sosul intr-o craticioara pe foc mic si il lasam sa se ingroase ( cca 2-3 minute).
  4. Garnitura: In alte doua craticioare fierbem separat, al dente, mazarea si fasolea verde.
  5. Punem 50 gr unt intr-o tigaie iar cand este incins adaugam legumele scurse bine.
  6. Le calim pentru 5-6 minute, le condimentam cu sare si piper alb.
  7. Servim claponul cu garnitura de legume si sos,
Preparare:
  1. Coacem castanele, le lasam sa se raceasca si apoi le curatam.
  2. Punem prunele intr-un vas si turnam peste ele paharul de marsala. Le lasam cca 30 minute sa se hidrateze si parfumeze.
  3. Intr-un alt vas, amestecam castanele curatate si taiate in bucatele mai mari, prunele taiate si ele in bucati mari, marsala, 1 mar curatat de coaja si taiat in patratele mici, carnea tocata de pui sau vitel, miezul de paine stors bine, ouale, trufele date prin razatoare, sarea si piperul. Amestecam toate ingredientele foarte bine,
  4. Spalam claponul, scoatem organele interne ( ficatul, dupa ce i-am indepartat fierea, il tocam si il punem in umplutura) curatam tartita, taiem varful aripilor si il trecem prin flacara.
  5. Il umplem si apoi il coasem. Il ungem cu unt pe sub piele si pe deasupra, il pudram cu sare si piper si il legam astfel incat sa nu se deformeze in timpul coacerii,
  6. Il asezam intr-o forma incapatoare in care adaugam 1 pahar mic cu apa si un pahar cu vin alb de buna calitate.
  7. Acoperim forma cu folie de aluminiu si o introducem in cuptorul preincalzit la 180°C.
  8. Coacem claponul pentru 2 ore acoperit. Din 30 in 30 minute, verificam daca mai exista lichid in tava. In cazul in care mai este nevoie, mai adaugam cate o cescuta de apa calda.
  9. In ultimele 30 minute, eliminam folia de aluminiu si lasam claponul sa se rumeneasca frumos. Din 10 in 10 minute, deschidem usa cuptorului si ungem suprafata claponului cu sosul format in tava.

Iti recomandam

Cheesecake cu lapte de cocos.
Cheesecake cu lapte de cocos. Punem pe deasupra carlionti de ciocolata alba si ...
Astazi, fiind sfarsit de saptamana si deci o zi mai libera cat de cat, profit de ocazie si va aduc reteta acestui simplu dar delicios cheesecake.. Mixam biscuitii cu untul rece, fulgii de cocos si zaharul vanilat. Asezam mixul in cercul pentru torturi, asezat pe un platou sau farfurie plata si il presam bine...
Vezi reteta
Tocanita de ciuperci.
Tocanita de ciuperci. Spre sfarsit potrivim de sare, piper, putina boia, adaugam patrunjelul ...
O mancarica tare simplu de incropit care merge si in zilele de post :). Tocam ceapa marunt si o punem la calit intr-o lingura sau doua de ulei. Dupa ce devine transparenta adaugam sucul de rosii, ciupercile curatate, spalate si taiate feliute destul de subtiri si o cescuta de apa. Acoperim cu capac si lasam ...
Vezi reteta
Copane de pui in crusta de seminte.
Copane de pui in crusta de seminte. Se fac repede foc si sunt gustoase atat calde cat si reci ...
Printre sarmale, salata bouef si aperitive, am facut o pauza scurta foc ca sa postez aceasta reteta care se poate afla pe masa de Craciun daca doriti sa preparati si altceva pe langa retetele traditionale. Se fac repede foc si sunt gustoase atat calde cat si reci. Le puteti servi langa o garnitura de carto...
Vezi reteta
Colomba Pasquale (cozonac de Paste).
Colomba Pasquale (cozonac de Paste). Consistenta seamana mult cu cea a panettone-lui ...
Colomba este dulcele traditional italian servit de Paste si desi echivalentul lui la noi ar fi cozonacul, nu seamana deloc cu el. L-am botezat, impropriu, cozonac pentru ca va fi mai usor de gasit in lista dulciurilor din sidebar. Consistenta seamana mult cu cea a panettone-lui dar este diferit de acesta pri...
Vezi reteta
Sirop de cirese.
Sirop de cirese. Este foarte racoros si aromat plus ca e mult mai sanatos ...
Este foarte racoros si aromat plus ca e mult mai sanatos decat cel cumparat.. Amestecam ciresele cu tot cu sambure, cu capsunile si apa si le zdrobim bine de tot dupa care le lasam la frigider pentru 24 ore. Dupa 24 ore, punem ciresele noastre intr-o bucata de tifon si stoarcem cat de bine putem tot sucul. Eu...
Vezi reteta

Recuperare parola

inapoi

Introduceti mai jos adresa dumneavoastra de email, iar noi va vom trimite un email cu instructiuni pentru recuperarea contului.

Casuta cu sugestii

Daca aveti sugestii, propuneri, intrebari, va rugam sa completati campurile de mai jos. Emailul dumneavoastra va ajunge la departamentul abilitat sa va raspunda!
Va multumim!