Umplutura de nuca:
  • 300 gr nuca macinata
  • 75-100 ml lapte
  • 1 lingura cacao
  • 1 lingura miere
  • 100 gr zahar
  • esenta rom
Ingrediente:
  • Maia: 50 gr lapte condensat neindulcit, 50 gr lapte, 100 gr faina + 1 lingurita rasa faina, 25 gr drojdie proaspata/7 gr drojdie uscata
  • Aluat maia
  • 550 gr faina
  • 150 gr lapte condensat neindulcit/150 gr lapte vaca gras
  • 90 gr zahar tos foarte fin
  • 10 gr miere
  • 2 oua medii
  • 100 gr unt topit
  • coaja de lamaie
  • coaja de portocala
  • esenta vanilie
  • In plus: cca 50 gr faina (in functie de faina folosita este posibil sa mai fie nevoie sa adaugam 1-2 linguri) si 2-3 linguri ulei de floarea soarelui pt framantat.
Cozonac cu nuca. Il coacem in cuptorul preinncalzit la 180°C pentru ...
Pentru cozonac, am urmat reteta tatalui meu , cu ceva modificari, recunosc. Unul dintre ingredientele schimbate, a fost laptele pe care eu l-am inlocuit cu lapte condensat ( 7% grasime ) cu o consistenta lichida, asemanatoare smantanei pentru frisca. Laptele condensat da o pufosenie si o consistenta aparte cozonacului iar acesta ramane la fel de pufos pentru 4-5 zile! Daca nu aveti lapte condensat il puteti face si cu lapte dar ar fi bine daca ati alege unul cat mai natural posibil si gras.
Umplutura de nuca:
  1. Topim mierea pe foc mic, apoi adaugam nuca macinata amestecata cu cacaoa si zaharul
  2. Incepem sa adaugam treptat laptele amestecat cu esenta de rom si amestecam pe foc foarte mic pana ce vom obtine o crema densa.
  3. In cazul in care mai este nevoie de lapte, mai adaugati 2-3 linguri. Important este ca umplutura sa nu fie absolut deloc lichida, ci cremoasa si bine legata.
  4. Rasturnam aluatul pe masa de lucru usor unsa cu ulei si il impartim in doua bucati egale.
  5. Intindem fiecare bucata de aluat, (cu mana! nu cu facaletul) intr-o foaie groasa de 2-3 cm, de dimensiunea formei in care vom coace cozonacul.
  6. Punem jumatate din umplutura pe suprafata foii, avand grija sa lasam cam 2-3 cm din capete neunse si apoi o rulam.
  7. Procedam la fel si cu a doua foaie si apoi rasucim cele doua rulouri si le lipim bine capetetele.
  8. Tapetam forma cu unt si hartie de copt ( e bine ca hartia de copt sa depaseasca marginile formei) si asezam cozonacul in ea.
  9. Il lasam sa dospeasca pentru 60-90 minute sau pana cand depaseste putin marginile formei. Ungem cozonacul cu 1 galbenus amestecat cu 2-3 linguri de lapte si il pudram cu zahar tos.
  10. Il coacem in cuptorul preinncalzit la 180°C pentru 45-50 minute.
Preparare:
  1. Maia: Dizolvam drojdia proaspata sau uscata in laptele usor caldut ( nu fierbinte! daca vom folosi lapte fierbine, maiaua nu va mai creste) apoi adaugam treptat faina si amestecam cu o lingura de lemn. Vom obtine un aluat cu o consistenta cremoasa
  2. Pudram suprafata maielei cu 1 lingurita rasa de faina. Acoperim vasul cu un servet curat de bumbac si o lasam sa dospeasca intr-un loc caldut, ferit de curenti de aer rece, pentru 45 minute
  3. Aluat: Facem o gropita in centrul fainii din vas unde adaugam maiaua, ouale usor batute cu o furculita, laptele caldut (nu fierbinte!) si mierea
  4. Incepem sa framantam pana ce aluatul incepe sa prinda consistenta apoi adaugam zaharul, sarea si aromele si framantam din nou pana la inglobarea lor in aluat.
  5. Adaugam untul usor caldut ( caldut spre rece nu spre fierbinte) in 3 etape. Dupa fiecare transa adaugata, framanatm pana cand untul este complet absorbit de aluat.
  6. Mutam aluatul pe planul de lucru usor uns cu ulei si incepem sa il framantam pana ce vom obtine un aluat complet elastic, cu o suprafata matasoasa si lucioasa.
  7. Formam o biluta pe care o punem inapoi in vas. Acoperim vasul cu un servet curat de bumbac si il lasam la dospit intr-un loc caldut si ferit de curenti de aer rece) pana ce isi dubleza volumul.
  8. Cat timp aluatul dospeste, ne ocupam de umplutura.

Iti recomandam

Cheesecake cu lapte de cocos.
Cheesecake cu lapte de cocos. Punem pe deasupra carlionti de ciocolata alba si ...
Astazi, fiind sfarsit de saptamana si deci o zi mai libera cat de cat, profit de ocazie si va aduc reteta acestui simplu dar delicios cheesecake.. Mixam biscuitii cu untul rece, fulgii de cocos si zaharul vanilat. Asezam mixul in cercul pentru torturi, asezat pe un platou sau farfurie plata si il presam bine...
Vezi reteta
Tocanita de ciuperci.
Tocanita de ciuperci. Spre sfarsit potrivim de sare, piper, putina boia, adaugam patrunjelul ...
O mancarica tare simplu de incropit care merge si in zilele de post :). Tocam ceapa marunt si o punem la calit intr-o lingura sau doua de ulei. Dupa ce devine transparenta adaugam sucul de rosii, ciupercile curatate, spalate si taiate feliute destul de subtiri si o cescuta de apa. Acoperim cu capac si lasam ...
Vezi reteta
Copane de pui in crusta de seminte.
Copane de pui in crusta de seminte. Se fac repede foc si sunt gustoase atat calde cat si reci ...
Printre sarmale, salata bouef si aperitive, am facut o pauza scurta foc ca sa postez aceasta reteta care se poate afla pe masa de Craciun daca doriti sa preparati si altceva pe langa retetele traditionale. Se fac repede foc si sunt gustoase atat calde cat si reci. Le puteti servi langa o garnitura de carto...
Vezi reteta
Colomba Pasquale (cozonac de Paste).
Colomba Pasquale (cozonac de Paste). Consistenta seamana mult cu cea a panettone-lui ...
Colomba este dulcele traditional italian servit de Paste si desi echivalentul lui la noi ar fi cozonacul, nu seamana deloc cu el. L-am botezat, impropriu, cozonac pentru ca va fi mai usor de gasit in lista dulciurilor din sidebar. Consistenta seamana mult cu cea a panettone-lui dar este diferit de acesta pri...
Vezi reteta
Sirop de cirese.
Sirop de cirese. Este foarte racoros si aromat plus ca e mult mai sanatos ...
Este foarte racoros si aromat plus ca e mult mai sanatos decat cel cumparat.. Amestecam ciresele cu tot cu sambure, cu capsunile si apa si le zdrobim bine de tot dupa care le lasam la frigider pentru 24 ore. Dupa 24 ore, punem ciresele noastre intr-o bucata de tifon si stoarcem cat de bine putem tot sucul. Eu...
Vezi reteta

Recuperare parola

inapoi

Introduceti mai jos adresa dumneavoastra de email, iar noi va vom trimite un email cu instructiuni pentru recuperarea contului.

Casuta cu sugestii

Daca aveti sugestii, propuneri, intrebari, va rugam sa completati campurile de mai jos. Emailul dumneavoastra va ajunge la departamentul abilitat sa va raspunda!
Va multumim!